wallyelenbaas.nl geplaatst: 30 maart 2016. terug naar voorpagina

Dag Firi,

Op het lijstje van monumentaal werk van Wally stond: 'Mozaïek in bejaardenhuis Alexanderpolder, Rotterdam'. En als jaartal werd 1964 genoemd.
Een paar jaar geleden dus alle zorginstellingen in Alexanderpolder afgereisd en overal gevraagd of ze soms een mozaïek van Wally hadden. Maar overal was het antwoord negatief. Een paar weken geleden ben ik maar weer eens op zoek gegaan.
Maar nu niet in de auto gestapt naar Alexanderpolder, maar de website Delpher.nl geopend. De geprezen website van de Koninklijke Bibliotheek waar in kranten, boeken en nog veel meer digitaal wordt aangeboden.
Het gaat daarbij altijd om het vinden van de juiste zoekwoorden om niet te verdrinken in duizenden hits.
En ja, snel gevonden. In 'Het Vrije Volk' van 14 september 1964 stond een artikel over de opening van een bejaardenhuis in Alexanderpolder door burgemeester van Walsum en de onthulling van een mozaïek door zijn echtgenote. Het mozaïek was geschonken door de architect J.P. van Eesteren.
Daar, bij 'De Burcht' op de van Moorselplaats, had ik dus al eens op de stoep gestaan en de medewerkers die ik had gesproken hadden bij hoog en laag beweerd dat er van een mozaïek geen sprake was; in het hele gebouw was er zoiets niet te vinden.
Zou het dan verdwenen zijn bij verbouwingen of functieverandering van ruimtes?
Eerst maar even gebeld met 'De Burcht'. En de secretaresse wist van een mozaïek. Ja, het was de vroegere recreatiezaal, maar nu in gebruik als leslokaal voor interne opleidingen. Ik heb haar gevraagd een foto'tje te maken. Dan kon ik zien of het werkelijk een mozaïek van Wally is.
Na een paar dagen kwam er een plaatje in mijn mailbox. En ja, het was van Wally en zo te zien in een stralende conditie.
Snel een afspraak gemaakt om zelf te gaan kijken en foto's te maken.
Het is een voorstelling van de Emmaüsgangers. Inderdaad stralend van kleur op een witte muur. Ongeveer twee en een halve meter hoog en vier meter breed. En onmiskenbaar van Wally; je herkent het aan de karakteristieke manier waarop de mensen zijn weergegeven.
Hier bij een foto; kan weer op je website.

met vriendelijke groeten, Jaco

PS, nog een paar te vinden. Als ze nog bestaan zal dat wel lukken, maar wanneer weet ik niet.